
Alles over huidverzorging tijdens de zwangerschap
Na het lezen van dit uitgebreide artikel weet je alles over huidverzorging gedurende je zwangerschap.
Wat kun je verwachten?
De meest voorkomende huidproblemen die tijdens een zwangerschap optreden en de beste oplossingen hiervoor.
Lees dit artikel als jij tijdens en na de zwangerschap een stralende huid wilt. Je ontdekt ook welke verzorgingsproducten veilig zijn voor jou en je baby.
Veel voorkomende huidproblemen tijdens de zwangerschap
De verschillende huidproblemen die kunnen optreden tijdens je zwangerschap zijn:
Dit is waarom je lichaam verandert tijdens de zwangerschap
Wanneer het grote, heugelijke nieuws dat je zwanger bent bevestigd is door drie verschillende zwangerschapstests, gaat er ongetwijfeld veel door je heen. Want je hele leven staat op het punt om te veranderen. Er staat een erg spannende periode voor de deur, die vaak gepaard gaat met vragen over de gezondheid van je baby. En die van jou als toekomstige moeder. Wat mag je wel en niet eten en drinken? Welke medicatie mag je gebruiken? Waar moet je op letten bij de vele veranderingen die zich in je lichaam afspelen?
Veel van deze lichamelijke veranderingen zijn van invloed op je huid. De ene vrouw ziet er dankzij haar jaloersmakende zwangerschapsgloed beter uit dan ooit. Een ander wacht tevergeefs negen maanden lang op die prachtige glow. Helaas is die mooie gloed niet voor iedereen weggelegd. Want een zwangerschap kan best een aanslag zijn op je lichaam.
Tijdens je zwangerschap en de bijkomende hormonale rollercoaster kan je huid worden geteisterd door vervelende kwaaltjes. De huid is het het grootste orgaan van het menselijk lichaam. En veranderingen in je lichaam zijn op je huid ook nog eens snel zichtbaar. Veel voorkomende huidproblemen zijn jeuk, acne, striae of een zwangerschapsmasker.
Waarom krijg je huidproblemen tijdens de zwangerschap?
De veranderingen in je lichaam en op je huid hebben te maken met hormonen. Je lichaam bereidt zich als het ware voor op negen maanden zwangerschap en op het geven van borstvoeding. Daarom verandert je hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap.
Een aantal hormonen spelen hierin een belangrijke rol. Waaronder oestrogeen, dat verantwoordelijk is voor de groei van melkklieren en de baarmoeder. Progesteron zorgt ervoor dat de baarmoederwand niet samentrekt. Oxytocine zorgt weer voor het opwekken van weeën. Naast deze hormonen maakt je lichaam gedurende de zwangerschap veel andere hormonen aan. Een aantal van deze hormonen zorgen voor veranderingen in de huid.
Er bestaan geen gouden tips op het vlak van huidverzorging tijdens je zwangerschap. Gelukkig kun je je huid wel op verschillende manieren verzorgen om deze huidproblemen te helpen verminderen. Het is belangrijk om je huid extra aandacht te geven tijdens je zwangerschap. Zowel voor jouw huidconditie als de gezondheid van je kleine. Verzorg daarom de huid rondom je borsten, buik, heupen en gezicht extra goed.
1. Striae of striemen tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik zich steeds verder uit. Doordat de huid langdurig extreem wordt uitgerekt, kunnen er onderhuidse scheuringen ontstaan. De littekens hiervan zijn streepvorming en worden ook wel striae of zwangerschapsstriemen genoemd. De meeste striemen ontstaan rond de buik. Ook kunnen er striemen ontstaan dankzij de groei van je borsten, bovenbenen of billen. Groei die ontstaat door het aanleggen van extra vetreserves die nodig zijn om je baby te kunnen voeden gedurende je zwangerschap.
Hoe ontstaat striae?
Je oppervlaktehuid, de laag die je kunt aanraken en zien, is van nature erg elastisch. Hierdoor kan deze huidlaag goed meegroeien met je steeds groter wordende buik en borsten. Maar onder deze oppervlaktelaag bevindt zich een minder elastisch weefsel. Dit bindweefsel, bestaande uit collageen en elastine, kan maar beperkt oprekken. Wanneer je buik en borsten in een korte tijd dus snel groeien, wordt dit weefsel sterk op de proef gesteld. Vaak kan het bindweefsel niet meer meerekken en zijn scheurtjes niet meer te voorkomen. Deze scheurtjes zijn van buitenaf zichtbaar als (rode of paarse) striemen, ook wel striae. De zwangerschapsstriemen zijn dus eigenlijk een soort littekens.
Het begin van het vormen van striae is afhankelijk van hoe snel je buik groeit in combinatie met hoe soepel je huid is.
Bij wie komt striae voor?
Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 70% van de zwangere vrouwen last krijgt van enige vorm van zwangerschapsstriemen. Er zijn echter een aantal factoren die de kans op striae vergroten.
Leeftijd en huidtype
Hoe jonger je bent, hoe meer kans je hebt op striemen. Dit komt omdat de huid over het algemeen strakker is wanneer je jonger bent en dus sneller scheurt. Daarnaast hebben vrouwen met overgewicht of een donkere, gladde huid meer kans op striae.
Erfelijk bepaald
Het wel of niet krijgen van striemen en de mate ervan is deels erfelijk bepaald. Dus heeft je moeder striemen gehad? Dan is de kans groter dat jij ze ook krijgt.
Overtijd
Een lange zwangerschap of overtijd zijn heeft ook impact op de hoeveelheid striemen.
Beginnende striae tijdens je zwangerschap
Hoe ziet beginnende striae eruit? Je kunt beginnende striae herkennen aan een jeukende huid die ietwat branderig aanvoelt. De jeuk ontstaat omdat de huid de snelle groei niet bij kan houden. Vervolgens ontstaan er strepen die vaak rood of paars van kleur zijn. Deze striemen zijn onderhuidse littekens die zich in je bindweefsel bevinden. Deze strepen zijn vaak enkele centimeters lang en slechts enkele millimeters breed.
Wanneer ontstaat striae tijdens de zwangerschap?
Wanneer je striae krijgt, verschilt per persoon. Maar over het algemeen ontwikkelt striae zich pas in de laatste drie maanden van je zwangerschap. Omdat je buikomvang op dat moment namelijk het hoogtepunt bereikt.
Wat kun je doen om de striae te verminderen?
Je ziet de eerste striemen op je lichaam ontstaan en vragen die je direct te binnen schieten zijn: Kan ik er op het vlak van huidverzorging iets tegen doen? Zo ja, wat?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Er bestaan geen middeltjes en behandelingen die wetenschappelijk bewezen hebben striae volledig te voorkomen en genezen. Dit vraagstuk houdt vrouwen al sinds de Oudheid bezig. Griekse en Romeinse vrouwen smeerden hun buik in met olijfolie. Ethiopische en Somalische vrouwen smeerden hun buik juist in met aromatische hars. Of het echt hielp, is niet bekend. Inmiddels zijn er naast deze eeuwenoude methodes gelukkig ook diverse crèmes en oliën verkrijgbaar die de huid zacht en soepel houden. Door je huid dagelijks te smeren kun je de zichtbaarheid van striae verminderen.
Hoe ga je om met striae?
Wanneer je eenmaal striae hebt ontdekt op je lichaam, zit er jammer genoeg niets anders op dan het te accepteren. Probeer er juist trots op te zijn. Want deze strepen heb je verdiend. Ze zijn een bewijs van het prachtige moederschap.
Striae is volledig onschuldig en medisch gezien dus niets om je zorgen over te maken. Striemen zijn als het ware breuklijnen in het bindweefsel. Wanneer er hier scheuren in ontstaan is er helaas niets dat de huid weer kan herstellen tot in de oorspronkelijke staat.
Gelukkig wordt striae in de maanden na de bevalling minder zichtbaar. De duidelijk zichtbare rode striemen vervagen tot een witte, parelmoerachtige kleur. Met crèmes en/of oliën zorg je ervoor dat het bindweefsel soepel wordt gehouden. Dus in geval van striae kun je net als bij littekens er met de juiste verzorging voor zorgen dat de scheurtjes mooier genezen.
Wat kun je doen om striae te voorkomen?
Net als bij verminderen, is het helaas ook onmogelijk om striae te voorkomen. We hadden je graag willen vertellen dat het anders was. Maar er zijn teveel factoren waar je zelf weinig tot geen invloed op kunt uitoefenen.
Zo is het deels erfelijk bepaald of je wel of geen striae krijgt. Want wanneer jouw bindweefsel minder elastisch is dan gemiddeld, heb je een verhoogde kans op striae. Dit zit in je genen en daar valt niets aan te doen. Dus heeft je moeder tijdens haar zwangerschap last gehad van striae? Dan is de kans aanzienlijk dat jij het ook krijgt.
Gelukkig zijn er tijdens je zwangerschap zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de hoeveelheid striemen te beperken. Wij raden de volgende aan:
- Smeren. Wist je dat ruim 78% van de zwangere vrouwen verzorgingsproducten koopt om striae te behandelen? Door je huid soepel te houden en dagelijks in te smeren met een verzorgende crème of olie kun je striae helpen voorkomen. Een soepele huid is meer flexibel en rekt daardoor makkelijker mee. Wacht niet te lang. Begin met smeren aan het begin van je zwangerschap (uiterlijk na drie maanden). Blijf smeren tot drie maanden na de geboorte. Breng de olie of crème met cirkelvormige bewegingen aan op je huid. Beperk je hierin niet alleen tot je buik. Je hele lichaam groeit tijdens een zwangerschap mee. Smeer daarom ook je borsten, heupen, bovenbenen en billen in.
Kies voor een body crème die rijk is aan natuurlijke ingrediënten als amandel- of kokosolie, jojoba-olie en sheabutter die de huid verzorgen. Crèmes met een hoge dosis vitamine D, E en F dragen bij aan de elasticiteit en het herstel.
- Wisseldouches. Je kunt je bloedcirculatie stimuleren door tijdens het douchen warm en koud water af te wisselen. Zo zorg je ervoor dat je onderhuid en het bindweefsel soepel en rekbaarder worden. Let er wel op dat de temperatuurverschillen niet te groot zijn, dit is niet goed voor je kleintje. Douche ook niet te heet. Hiermee droog je je huid uit.
- Gezonde levensstijl. Blijf je huid van binnenuit goed hydrateren door voldoende water te drinken. Een hoog vochtgehalte zorgt ervoor dat alles soepel blijft, waaronder je bindweefsel. Dit kun je extra bevorderen door veel groenten en goede vetten uit avocado, olijfolie, vis en noten te nuttigen. Zo blijft je vochtgehalte nog beter op peil!
Vermijd daarentegen overmatige consumptie van slechte vetten en suikers. Eet niet teveel. Striae ontstaat vaak doordat zwangere vrouwen in korte tijd te veel aankomen tijdens de zwangerschap. Je zwangere buik zorgt al voor een snelle groei. Maak het jezelf en je huid daarom niet nog moeilijker door teveel te eten. - Draag ondersteunende kleding. Of kies ervoor een buikband te dragen wanneer je buik groter wordt. Of een ondersteunende bh bij groeiende borsten. Hiermee ondersteun je je buik en borsten en voorkom je het scheuren van bindweefsel. Wanneer je je groeiende buik volledig overlaat aan de zwaartekracht, verhoog je de kans op scheuren in het bindweefsel. Let daarom dagelijks op hoeveel en hoe lang je staat.
Aanbevolen producten voor huidverzorging bij striae
Crème voor striae
Welke producten kun je gebruiken om striae zoveel mogelijk te beperken? Allereerst vind ik de Nourishing Belly Butter van Karma Mama erg fijn. Deze crème is 99% natuurlijk en vrij van parfum en andere schadelijke stoffen zoals parabenen. Daarnaast is de crème rijk aan jodium, waardoor het een geweldig vermogen heeft om je huid te herstellen. Het stimuleert onder andere de aanmaak van nieuwe cellen.
Olie voor striae
Je kunt ook kiezen voor een luxe en voedende olie. Een natuurlijke olie kan je huid weer gehydrateerd en zijdezacht laten aanvoelen. De Beautiful Body Oil van Karma Mama zit boordevol botanische oliën en bevat de essentiële vetzuren omega-3 en omega 6. Met behulp van deze olie creëer je een krachtige barrière tegen vochtverlies, allergenen en irriterende stoffen.
Leven met striae
Het krijgen van zwangerschapsstriemen is vrijwel niet te voorkomen of genezen. Hoe vervelend ze ook zijn. Gelukkig kun je dankzij ondersteunende kleding en voorzorgsmaatregelen als voldoende drinken en smeren de hoeveelheid striemen wel beperken.
Toch kan striae enige invloed hebben op je gevoelens en gedachten. Je kunt je er onzeker door voelen. Hier ben je echt niet de enige in. Veel zwangere vrouwen ervaren dit gevoel. Ze schamen zich voor de zichtbare rode striemen op hun buik. Dit is nergens voor nodig want door een paar striemen op je buik ben je niet ineens minder mooi. Daarnaast hoef je je striemen niet openbaar te tonen als je je daar niet prettig bij voelt. Als je voorheen een bikini droeg op het strand en daar nu moeite mee hebt, kun je investeren in een mooi badpak. In een badpak waar jij gek op bent voel je je ongetwijfeld weer fantastisch! Probeer desondanks je striemen te accepteren en ze te zien als een bewijs van je zwangerschap.
2. Jeuk of droge huid tijdens de zwangerschap
Minder heftig dan striae, maar toch erg vervelend. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van een droge en jeukende huid. Dit fenomeen begint vrij vroeg tijdens de zwangerschap. Zodra de zwangerschapshormonen door je lichaam beginnen te gieren, vinden er allerlei veranderingen plaats in je lichaam. Het blijft niet alleen bij de huid rondom je buik. Daar is een droge huid door het oprekken van de huid goed te verklaren. Vaak verspreidt een droge huid zich ook uit over andere lichaamsdelen. Zo kan een droge huid ook voorkomen op de armen, benen, borsten en voeten.
Droge huid kan ook optreden in de vorm van eczeem. Een zwangerschap kan je immuunsysteem flink in de war schoppen. Dit zorgt ervoor dat je meer kans hebt op deze huidaandoening. Je herkent eczeem aan een rode, schilferende huid die erg veel kan jeuken.
Hoe kan het dat je tijdens je zwangerschap plots last krijgt van een droge en jeukende huid? En belangrijker nog: wat kun je ertegen doen?
Hoe ontstaat een droge huid tijdens de zwangerschap?
Tijdens de zwangerschap maak je veel hormonen aan. Dit heeft een flinke invloed op je huid. Want je lichaam maakt ineens allerlei stofjes aan die het normaal nooit aanmaakt. Hierdoor kan je vochtbalans worden verstoord of je talgproductie ineens dalen. In beide gevallen ontstaan er als gevolg scheurtjes in de bovenste huidlaag. Dit zorgt ervoor dat de huid vocht verliest. Daarom is het tijdens je zwangerschap extra belangrijk om je huid voldoende te blijven hydrateren.
Wat kun je doen tegen een droge huid?
Een droge huid kan erg vervelend zijn. Eczeem en jeuk maakt het nog vervelender. Wat kun je doen om een droge, jeukende huid te verminderen?
Smeren met natuurlijke, voedende verzorgingsmiddelen zonder parfum
Met een voedende crème houd je de huid soepel. Zo kun je de ergste jeuk al tegengaan. Kies bij voorkeur voor een crème die voornamelijk uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Zo bescherm je je huid en je kindje tegen schadelijke stoffen.
Zelf ben ik groot fan van de nourishing belly butter van Karma Mama. Deze voedende crème met vitamine D, E en F helpt tegen huidregeneratie en bevordert de elasticiteit. Het hoge gehalte aan vetzuren zorgt ervoor dat de olie vocht kan binden, wat de huid beschermt tegen vochtverlies.
Naast crèmes kun je ook smeren met een voedende olie. Een natuurlijke olie kan je huid weer gehydrateerd en zijdezacht laten aanvoelen. De Beautiful Body oil van Karma Mama zit boordevol botanische oliën en bevat de essentiële vetzuren omega-3 en omega 6. Met behulp van deze olie creëer je een krachtige barrière tegen vochtverlies, allergenen en irriterende stoffen.
Minder lang en heet douchen, met een natuurlijke zeep
Pas je doucheritueel aan. Van vaak en erg warm douchen droogt je huid (nog verder) uit. Zet de temperatuur dus een stukje lager en maak er een snelle douche van. Zo voorkom je dat je huid verder uitdroogt en nog meer gaat jeuken. Gebruik tijdens het douchen een natuurlijke, voedende zeep. Kies voor een zeep zonder parabenen die je huid hydrateert en geen andere schadelijke stoffen bevat voor jou en je kleintje.
Karma Mama heeft een erg fijne douchegel die zacht is voor de huid en een natuurlijk hydraterend effect heeft. Deze Gentle All Over Wash douchegel bestaat voor 98.5% uit natuurlijke producten en is volledig vegan.
Drink voldoende water en eet gezonde vetten
Net als bij het voorkomen van striae is het ook raadzaam om voldoende water te drinken om een droge huid te verminderen. Nuttig daarnaast ook gezonde vetten en oliën. Bijvoorbeeld uit avocado, olijfolie en noten. Deze gezonde vetten en oliën zorgen ervoor dat je vochtgehalte nog beter op peil blijft.
Bescherm jezelf tegen de kou
Bescherm je huid tijdens de koude herfst- en winterdagen in ons kikkerlandje extra goed met warme kleding en handschoenen. Koud weer zorgt ervoor dat je huid uitdroogt, het is daarom dus aan te raden je goed aan te kleden wanneer je naar buiten gaat.
Een droge, jeukende huid kun je voorkomen door je huid goed te hydrateren met een verzorgende olie of crème. Met het aanpassen van een aantal rituelen in je dagelijkse leven draag je ook bij een gezonde huid. Eet gezond en drink voldoende. Douche minder lang en minder heet. Smeer je huid regelmatig in en je zult merken dat je een droge huid zo goed mogelijk voorkomt.
Aanbevolen producten voor huidverzorging bij een droge of jeukende huid tijdens je zwangerschap
Welke producten kun je gebruiken om een droge, jeukende huid te behandelen? De Nourishing Belly Butter van Karma Mama smeert erg fijn. Het resultaat is een super zachte en soepele huid die niet vettig aanvoelt. Je hoeft er niet veel van te gebruiken om je huid weer volledig te laten hydrateren. Daarnaast is deze crème ook nog eens 99% natuurlijk.
Hierdoor is ie volledig vrij van parfum en andere schadelijke stoffen zoals parabenen. Deze voedende crème zit boordevol vitamine D, E en F. Deze vitaminen helpen bij huidvernieuwing en bevorderende elasticiteit. Daarnaast is de crème rijk aan jodium. Hierdoor heeft het een geweldig vermogen om je huid te herstellen.
Je kunt ook kiezen voor een natuurlijke olie. De Beautiful Body Oil van Karma Mama bevat 10 premium botanische oliën. Iedere olie is zorgvuldig uitgezocht en draagt bij aan het gezond en gehydrateerd houden van stretchende lichaamsdelen. De olie is ook nog eens rijk aan de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6. Daarnaast bevat het bio-retinol*. Dit bevordert celvernieuwing en verbetert het uiterlijk van littekens. Met deze luxe en voedende olie creëer je een krachtige barrière tegen vochtverlies, allergenen en irriterende stoffen.
*Retinol is een van de meest geliefde ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Het is onderdeel van de vitamine A-familie. Tijdens je zwangerschap wordt het afgeraden om vitamine A te gebruiken. Vitamine A kan de kans op aangeboren afwijkingen bij je kleintje vergroten, al is dit niet wetenschappelijk bewezen. Gelukkig is daar nu een alternatief voor: retinol afkomstig van planten. Deze retinol komt niet uit de vitamine Afamilie, maar levert dezelfde voordelen op voor je huid.
3. Zwangerschapsacne
Tijdens je zwangerschap krijg je plots last van puistjes. Niet alleen op je gezicht. Ook kunnen je rug, armen, borsten en benen de pineut zijn. Of je tijdens je puberteit wel of geen last van acne hebt gehad, heeft in dit geval niet geen invloed. Acne betekent dat je last hebt van ontstoken of verstopte talgklieren. Sommige vrouwen hebben een stralende huid tijdens hun zwangerschap. Anderen zitten de eerste maanden of zelfs de gehele zwangerschap volledig onder de puistjes.
Hoe ontstaat zwangerschapsacne?
Hormonen, hormonen, hormonen. De boosdoener van veel zwangerschapskwaaltjes. In dit geval speelt het specifieke hormoon progesteron een grote rol. Dit hormoon is stimuleert de talgproductie. Talg wordt geproduceerd om de vochtbalans van je huid in balans te houden. Maar wanneer talg in aanraking komt met dode huidcellen, ontstaat een ophoping van bacteriën. Dit veroorzaakt ontstekingen aan je talgklieren. Hieruit ontstaat acne.
Hoe kun je zwangerschapsacne behandelen?
Het liefst wil je natuurlijk dat niemand je ziet met al die puistjes. Toch is het af te raden om je puistjes uit te knijpen. Je maakt het hierdoor alleen maar erger, je kunt je huid beschadigen en er kunnen littekens ontstaan. In het ergste geval ontstaan er na het uitknijpen zelfs nieuwe puistjes door het open wondje.
Gebruik geen scrub en camoufleer de puistjes ook niet met make-up. Je huid is tijdens de zwangerschap erg gevoelig en hierdoor wordt je huid alleen maar onrustiger. Vermijd daarom ook producten met agressieve ingrediënten zoals alcohol.
Nu duidelijk is wat je niet moet doen, vertellen we wat je wel tegen puistjes kunt doen. Allereerst is het belangrijk de huid vrij te laten ademen. Reinig daarnaast de huid dagelijks met een milde en kalmerende gezichtsreiniger, speciaal voor een gevoelige huid.
Hoe lang houden de klachten aan?
De klachten duren tussen de drie en zes maanden. Dit verschilt per vrouw. In de meeste gevallen verdwijnt de acne na de eerste drie maanden van de zwangerschap. Want in het tweede trimester wordt de huid vaak weer rustiger. Is dit bij jou niet zo? Geen zorgen, nog even doorbijten. Na de bevalling verdwijnt de acne weer.
Aanbevolen huidverzorging bij acne tijdens je zwangerschap
Voor je acne in je gezicht en hals raden we aan om de Luminous Facial Oil van Karma Mama te gebruiken. Deze mooie, natuurlijke gezichtsolie bevat maar liefst 14 premium, organische oliën. Deze olie is daarnaast rijk aan antioxidanten, vitamines en essentiële vetzuren. De olie wordt gemakkelijk door je huid opgenomen en kalmeert zonder je poriën te verstoppen. Een delicate en luxe gezichtsolie die zorgt voor een intense hydratatie en je huid een stralende, jeugdige en natuurlijke gloed geeft.
De gezichtsolie bevat onder andere saffloerolie. Deze olie bevat een hoog percentage linolzuur en ook nog eens vitamine A en E. Dit werkt erg goed bij acne en een vette huid, mede dankzij de matterende eigenschappen.
Daarnaast kun je de eerder genoemde Beautiful Body Oil gebruiken bij acne op de rest van je lichaam. Deze body oil bevat onder andere Teunisbloemolie. Dit bevat veel omega-3-vetzuren, die van cruciaal belang zijn voor het stimuleren van celvernieuwing. Daarnaast is het ontstekingsremmend en voedt het je huid.
4. Zwangerschapsmasker
Ongetwijfeld herkenbaar voor veel moeders. Voor de zwangerschap had je een prachtige, egale huid. Maar na de eerste drie maanden ontstaan er ineens pigmentvlekken in je gezicht. Rond je kin, voorhoofd, ogen en jukbeenderen. Soms met zoveel tegelijk dat er een soort masker ontstaat. Vandaar de naam zwangerschapsmasker. Dit komt regelmatig voor, want 6 op de 10 zwangere vrouwen krijgt ermee te maken. Hoe kan dit zomaar? En wat kun je ertegen doen?
Soms ontstaan deze pigmentvlekken ook op andere plekken, bijvoorbeeld op de hals of de armen. De ene keer zijn het grote pigmentvlekken en de andere keer juist kleine, confetti-achtige vlekjes. Een zwangerschapsmasker is niet besmettelijk of schadelijk. Maar geen enkele vrouw zit er natuurlijk op te wachten. De vlekjes kunnen namelijk wel degelijk gevolgen hebben op je gemoedstoestand. Het is niet erg prettig wanneer iedereen steeds vraagt naar die vlekjes in je gezicht.
Oorzaak zwangerschapsmasker
Door schommelingen in de hormonen kunnen er kleine pigment-ophopingen ontstaan. Hormonen zijn dit keer niet de enige schuldige, want er zijn ook andere oorzaken voor het zwangerschapsmasker. Zo speelt wederom erfelijkheid een grote rol. Als je moeder het heeft gehad, is de kans dat jij het ook krijgt groter. Daarnaast kan gebruik van hormonale anticonceptie invloed hebben op het wel of niet ontstaan van deze vlekjes.
Gedurende de hele zwangerschap kunnen deze pigmentvlekken ontstaan. Maar meestal komt het voor bij vrouwen die tussen de 3 en 9 maanden zwanger zijn. De kans op een zwangerschapsmasker is groter in het voorjaar en de zomer. Dan schijnt de zon over het algemeen meer en is de UV-straling sterker. Maar pas op! Ook in een winter- of najaarszonnetje kun je al pigmentvlekken krijgen.
Zwangerschapsmasker voorkomen
Er is maar één tip om dit fenomeen te voorkomen: vermijd veel zonlicht. Niet alleen tijdens de zwangerschap. Ook in de eerste maanden na de bevalling. In het midden van de zomer kan het lastig zijn om al die tijd uit de zon te blijven. In dat geval een aantal tips:
- Vermijd de zon tijdens de warmste uren.
- Als je buiten gaat zitten, kies dan altijd voor een plek in de schaduw. Bijvoorbeeld een terrasje uit de zon. Of zet een mooie, grote parasol in de tuin.
- Smeer je iedere ochtend in met een geschikte, minerale zonnebrandcrème. Zonder nanodeeltjes. Kies tenminste een crème met factor 30. Smeer vooral je gezicht en hals in.
- Als je de deur uitgaat zorg dan dat je een tube met zonnebrandcrème in je tas hebt zitten.
- Koop een mooie zonnehoed die je gezicht en hals in de schaduw zet. En draag deze samen met een zonnebril.
- Ga niet onder de zonnebank!
Behoor je tot de groep vrouwen die toch last heeft van een zwangerschapsmasker? Het kan als vervelend worden ervaren. Maar gelukkig is het niet het einde van de wereld. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de vlekken namelijk vanzelf. Dit kan echter wel een paar maanden duren.
In sommige gevallen zijn de vlekken wel permanent. In dat geval kun je altijd een afspraak maken met een huidtherapeut voor een laserbehandeling of fruitzuurpeeling.
Aanbevolen huidverzorging bij zwangerschapsmasker
Heb je last van een zwangerschapsmasker? Gebruik dan de Luminous Facial Oil van Karma Mama. Deze olie is 100% natuurlijk, rijk aan vitamines, antioxidanten en essentiële vetzuren. Deze dikke olie is geschikt voor alle huidtypes en is eenvoudig aan te brengen. De olie wordt snel en gemakkelijk door je huid opgenomen. De aanwezig ingrediënten zorgen er daarna voor dat je huid kalmeert zonder dat hier de poriën worden geblokkeerd. De formule die boordevol omega 3, 6 en 9 zit, helpt de huid te voorzien van een natuurlijke beschermlaag.
Daarnaast bevat deze luxe en voedende gezichtsolie meer dan 14 premium en organische oliën, waaronder Rozenbottelolie. Deze olie bevat de essentiële vetzuren linolzuur en linoleenzuur. Deze zuren zorgen ervoor dat je huid snel kan herstellen. Ook geven ze je huid een flinke boost bij celvernieuwing. Dit zie je voornamelijk bij gebruik op littekens en pigmentvlekken, zoals een zwangerschapsmasker.
5. Zwangerschapsstreep (linea nigra)
De zwangerschapsstreep. De één vindt dit hét teken van een zwangerschap. De ander vindt het een vreselijk zwangerschapskwaaltje. Een zwangerschapsstreep is een bruine, verticale streep die op je buik verschijnt tijdens de zwangerschap. In de meeste gevallen loopt deze streep van je navel tot je schaambeen. In sommige gevallen zelfs tot boven de navel. Bij bijna driekwart van de zwangere vrouwen komt ie tevoorschijn, meestal in het tweede of derde trimester. Tevoorschijn? Ja, want deze streep heb je eigenlijk altijd al gehad. Alleen is deze door de lichte kleur amper tot niet te zien wanneer je niet zwanger bent. Normaal gesproken wordt deze lijn de Linea Alba (witte lijn) genoemd.
Hoe ontstaat de zwangerschapsstreep?
De zwangerschapsstreep ontstaat door hormonen en je buikspieren. Deze lijn verschijnt namelijk in het midden van je buikspieren. Wanneer je zwanger bent, rekt je huid op. Hierdoor verschuiven je buikspieren steeds meer naar de zijkant. Het stukje huid ertussen verkleurt vervolgens. Tijdens je zwangerschap maak je namelijk meer pigment aan dan normaal. Dit gebeurt door een toename aan zwangerschapshormonen. Zo wordt de lichte lijn, die je van nature al hebt, dankzij het pigment donkerder. De toename in pigment in je huid kan ook verkleuringen op de rest van je lichaam als gevolg hebben. Het eerder genoemde zwangerschapsmasker is hier een bekend voorbeeld van.
Wat kun je doen tegen de zwangerschapsstreep?
Doordat de streep dankzij een verstoorde hormoonhuishouding in combinatie met een toename in pigment ontstaat, is er helaas weinig tegen te doen. Wel kun je er op letten dat je je huid extra goed beschermd wanneer je in de zon gaat zitten. Smeer je buik daarom extra goed in met een geschikte zonnebrandcrème met zo min mogelijk nanodeeltjes en een zo hoog mogelijke factor. Op deze manier voorkom je een extra toename aan pigment.
Verder kun je er helaas niet veel tegen doen. Bij vrijwel iedere vrouw vervaagt de streep vanzelf na de bevalling. Meestal is de streep een jaar na bevalling verdwenen of nog amper zichtbaar. Slechts een klein percentage vrouwen houdt een streep die wat duidelijker zichtbaar blijft. In dat geval: draag de zwangerschapsstreep met trots. Het is het ultieme symbool van je zwangerschap!
Huidverzorging tijdens zwangerschap, welke producten zijn veilig voor jou en je kleintje?
Nu we de veel voorkomende huidaandoeningen tijdens een zwangerschap hebben besproken, is het tijd om dieper in te gaan op de verschillende verzorgingsproducten. Welke producten kun je wel en niet gebruiken bij huidverzorging tijdens je zwangerschap? Bepaalde ingrediënten kunnen door het lichaam worden opgenomen nadat ze op de huid zijn aangebracht. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat schadelijke stoffen tijdens de zwangerschap worden overgedragen van moeder op kind. Als zwangere vrouw ben je dus eigenlijk dubbel zo kwetsbaar. Je moet naast je eigen gezondheid namelijk ook denken aan de gezondheid van het kleine wondertje dat in je buik groeit.
Natuurlijke huidverzorging
Wat is veilig en wat moet je vermijden? In Nederland wordt nog niet het advies gegeven om tijdens je zwangerschap alleen natuurlijke producten voor huidverzorging te gebruiken. In omringende landen is dit wel het geval. In Denemerken bijvoorbeeld. Daar wordt aan zwangere vrouwen geadviseerd om natuurlijke producten te gebruiken die vrij zijn van allerlei toevoegingen. Dit is iets om goed over na te denken. Want als je zwanger bent wil je toch alleen het allerbeste voor je kleine? In bijna alle niet-natuurlijke huidverzorgingsproducten zitten chemische stoffen die naast hormoonverstorend mogelijk ook schadelijk zijn. Zowel voor jou als voor je baby. Hiermee kun je je kleintje onbewust in gevaar brengen.
Schadelijke stoffen in deodorants, zepen, shampoos of crèmes en lotions kunnen je hormoonhuishouding verstoren. Daarnaast kun je last krijgen van huidirritaties of allergische reacties.
Gedurende de zwangerschap heeft ook je kindje de juiste verzorging nodig. In de negen maanden dat je je baby in je buik draagt, wordt namelijk het immuunsysteem van je kleintje ontwikkeld. Overmatig gebruik van schadelijke stoffen kan grote gevolgen hebben voor zijn of haar gezondheid.
In een hoop verzorgingsproducten vind je schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld in douchegels, shampoos, intieme gels en in lotions. Maar ook in crèmes, oliën, tandpasta en mondhygiëne producten. Zelfs in zonneproducten, deodorants,parfums en in make-up of haarverf. Waar moet je bij het gebruik van deze producten op letten? Hieronder bespreken we al deze verschillende verzorgingsmiddelen. En geven we tips.
Douche-, intiem gel en shampoo
Vermijd producten die schuimvormers als Sodium Laureth Sulfate bevatten die je huid uitdrogen. Vermijd ook producten met conserveringsmiddelen als parabenen, phenoxyethanol en samenstellingen van isothiazolinone. Deze kunnen voor huidirritaties zorgen. Let bij het aanschaffen van douchegels en shampoos ook op parfums of kunstmatige geurstoffen. Deze stoffen kunnen huidirritatie en allergische reacties veroorzaken.
Tip:
- Gebruik in plaats van een ontvettende douchegel een zeep die uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Bijvoorbeeld zuivere olijfolie-zeep. Hiermee blijft je huid gehydrateerd in plaats van uitgedroogd.
Deodorants of parfums
Vermijd deodorants met alcohol, aluminiumzouten en ftalaten. Deze stoffen zijn schadelijk, zorgen voor irritatie en drogen de huid uit.
Tips:
- Vermijd antitranspiranten. Deze producten blokkeren zweetklieren en kunnen zo ontstekingen veroorzaken
- Gebruik ter vervanging een natuurlijk product als aluin
- Gebruik parfums of eau de toilets met mate
Make-up en haarverf
Make-up artikelen zitten vol met kleurstoffen, metalen, conserveringsmiddelen en parfums. Allemaal schadelijk voor zowel jou als je baby. Nagellak, nagellakremover en bepaalde lotions bevatten aceton. Dit ontvet je huid sterk en kan zelfs door je huid heen dringen. Eventueel schadelijke stoffen die op je huid aanwezig zijn, worden opgelost door aceton en ook in je lichaam opgenomen. Haarverf bevat daarentegen kleurstoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken tijdens je zwangerschap.
Tips:
- Verf je haar niet tijdens de zwangerschap
- Verzorg je nagels, handen en voeten met een lekkere hand- of voetbad in plaats van een cosmetisch product
- Gebruik alleen make-up met natuurlijke pigmenten
Lotions, crèmes en oliën
Kies voor een natuurlijke crème of olie om de huid soepel te houden. Natuurlijke producten bevatten geen ingrediënten die zorgen voor verstopte poriën. Let op dat de crèmes geen propylparabeen of butylparabeen bevatten. Dit zijn twee parabeen typen die onder andere verboden zijn in Denemarken.
Tips:
- Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke, plantaardige crèmes, oliën en lotions. Zo houd je de huid soepel en zacht. Tegelijkertijd vermijd je zo de blootstelling aan schadelijke stoffen
Tandpasta en mondhygiëne producten
Let bij het verzorgen van je mond extra goed op. De slijmvliezen van je mond nemen stoffen namelijk twee keer zo snel op dan de huid. Vermijd bij mondhygiëne producten wederom schuimvormers als Sodium Laureth Sulfaat. Maar ook conserveringsmiddelen als parabenen en kunstmatige kleurstoffen. Daarnaast zijn er tandpasta’s op de markt die Triclosan bevatten. Dit is een antibacterieel middel dat niet alleen irritaties kan veroorzaken maar ook de hele hormoonhuishouding kan verstoren.
Tips:
- Kies bij voorkeur een tandpasta met een ecolabel
- Je kunt er ook voor kiezen zuiveringszout te gebruiken
- Vermijd alle producten die triclosan bevatten
- Gebruik agressieve middelen met mate of vermijd ze volledig
Zonneproducten
Traditionele zonnebrandcrème bevat chemische filters die het hormoonsysteem mogelijk verstoren. Daarnaast bevatten ze nanodeeltjes die door de huidbarrière kunnen komen. De effecten hiervan zijn nauwelijks onderzocht. Deze nanodeeltjes zorgen ervoor dat er geen witte laag achterblijft op de huid. Vermijd zonnebrand met nanodeeltjes. Gebruik tijdens je zwangerschap juist alleen zonnebrandcrème met minerale filters. Bijkomend voordeel van deze producten is dat je deze vaak maar een keer per dag hoeft te smeren.
Tips:
- Vermijd de zon tijdens de warme uren van de dag en draag een zonnehoed en zonnebril
- Kies alleen zonneproducten met minerale filters en zonder nanodeeltjes
Tijdens je zwangerschap kan je huid veel te verduren krijgen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden op het gebied van huidverzorging tijdens je zwangerschap om de verschillende kwaaltjes te behandelen. Zo kun worden de huidproblemen wat draaglijker en kun je je ondanks de ontstane imperfecties toch mooi voelen!