Zwangerschapsacne

De negen maanden van een zwangerschap zijn een mooie maar vooral ook spannende periode in je leven. De één wordt bedolven onder complimenten van niet-zwangere vrouwen over haar prachtige zwangerschapsgloed, de ander heeft last van de ene na de andere zwangerschapskwaal. Eén van de meest voorkomende huidproblemen waar veel toekomstige moeders last van hebben is zwangerschapsacne. 

Je kunt zomaar ineens last van puistjes krijgen. Niet alleen in je gezicht maar ook op je rug,  borsten, armen en benen. Zo kun je een paar dagen achter elkaar in de spiegel kijken en er iedere dag meer puistjes en vlekjes bij zien komen. En je had nog wel zo’n mooi perzikhuidje! Nu wil je de deur het liefst niet meer uit… Maar geen zorgen. 

Want gelukkig ben je niet de enige zwangere vrouw die te maken krijgt met zwangerschapsacne. Honderden zwangere vrouwen kunnen vanuit het niets ineens last van acne krijgen. Of je er tijdens je puberteit wel of geen last van hebt gehad, is nu totaal niet van invloed. Hoe kan het dat je plots last van acne hebt? En wat kun je tegen die vervelende puistjes doen als je zwanger bent?

Hoe ontstaat zwangerschapsacne?

Wat is de oorzaak van zwangerschapsacne? Je hele hormoonhuishouding staat tijdens de zwangerschap op z’n kop. Dit heeft invloed op je huid. Onder invloed van je zwangerschapshormonen worden je talgklieren bijvoorbeeld een stuk actiever. Een normale hoeveelheid talg zorgt voor bescherming voor je huid. Want talg zorgt voor een goede vochtbalans waardoor er minder bacteriën in je huid kunnen komen. 

Wanneer er tijdens de zwangerschap ineens veel meer talg dan normaal wordt aangemaakt, is de kans groter dat de talg in aanraking gaat komen met dode huidcellen. Het moment dat talg met dode huidcellen botst, kun je last krijgen van puistjes. Bacteriën hopen zich dan namelijk op, waardoor talgklieren verstopt raken.  

  Zwangerschapsacne is tijdelijk en niet te voorspellen

Zwangerschapsacne komt het meest voor tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. In het ergste geval heb je er tijdens je zwangerschap negen maanden lang mee te maken hebben. En bij de één is het erger dan bij de ander. Het is vooraf namelijk niet te voorspellen hoe jouw huid reageert op alle hormonen die horen bij de zwangerschap. De hormonen die zwangerschapsacne veroorzaken zijn namelijk behoorlijk onvoorspelbaar.

Ben je de puberteit doorgekomen met een jaloersmakend perzikhuidje? Geen garantie dat je er tijdens je zwangerschap de dans ook ontspringt. Dit keer kun je juist helemaal onder de puistjes komen te zitten. Vreemd genoeg kan het ook helemaal andersom zijn. Heb je tijdens je puberteit juist veel te maken gehad met acne? Dan kan je huid tijdens je zwangerschap ineens gladder dan ooit zijn. Je kunt zwangerschapsacne dus vrijwel niet voorkomen.

Natuurlijk kunnen die puistjes tijdens de zwangerschap vervelend zijn, maar gelukkig is er ook licht aan het einde van de tunnel. Na de bevalling verdwijnen bij de meeste vrouwen alle puistjes doorgaans gelukkig weer als sneeuw voor de zon. 

Wat kun je zelf tegen zwangerschapsacne doen?

Reinig en verzorg de huid

Als je te maken hebt met zwangerschapsacne zijn er genoeg dingen die kunt doen, zoals je huid op de juiste manier te verzorgen. Het allerbelangrijkste is een goede hygiëne tijdens de zwangerschap. Hiermee help je puistjes en verdere besmetting van acne te voorkomen. Blijf daarom je huid goed reinigen met milde, natuurlijke producten. Vermijd hierbij producten die alcohol bevatten, dit zorgt alleen meer voor een meer onrustige huid. Gebruik ook geen scrub, hiermee beschadig je de huid nog meer. Gebruik daarnaast overdag en ‘s nachts juist wel een voedende, natuurlijke crème of olie. Hiermee blijft je huid verzorgd en gehydrateerd. 

Er niet aan zitten!

Blijf ervan af! Probeer van je puistjes af te blijven. Knijp ze vooral niet uit. Want hiermee zorg alleen maar voor verdere verspreiding van bacteriën en zul je meer te maken krijgen met acne. Dit is natuurlijk niet de bedoeling!

Ga zonder make-up door het leven

Heb je puistjes op je gezicht? Geef je huid dan even wat rust door geen make-up te gebruiken. Door je huid niet af te dichten met een laagje make-up, geef je het de ruimte om te kunnen ademen. Dit is een effectieve manier om zwangerschapsacne op je gezicht te voorkomen.

Eet gezond en drink voldoende

Door tijdens de zwangerschap gezond te eten en voldoende water te drinken, verzorg je de huid van binnenuit ook zo goed mogelijk. Vermijd geraffineerde suikers, eet niet teveel suiker en houd eten vol met E-nummers in de gaten. Eet juist wel veel verse groente en fruit en zo gevarieerd mogelijk. Zelf heb ik veel gehad aan het voedingsadvies van een personal trainer.

Aanbevolen huidverzorging bij acne tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsacne kan zoals eerder gezegd voor komen op meerdere plekken op je lichaam. Welke producten moet je voor welk lichaamsdeel gebruiken? Voor je acne in je gezicht en hals is de Luminous Facial Oil van Karma Mama te een echte aanrader. Deze natuurlijke gezichtsolie bevat maar liefst 14 organische oliën en is rijk aan antioxidanten, vitamines en essentiële vetzuren. 

Saffloerolie is een van deze oliën. Deze olie bevat een hoog percentage linolzuur en ook nog eens vitamine A en E. Dit werkt erg goed bij acne en een vette huid, mede dankzij de matterende eigenschappen.

De facial oil wordt gemakkelijk opgenomen en kalmeert je huid zonder hierbij je poriën te verstoppen. Een zachte en luxe gezichtsolie die zorgt voor een intens hydraterend gevoel. Deze olie geeft je huid die stralende, jeugdige en natuurlijke gloed. 

Daarnaast kun je de Beautiful Body Oil gebruiken bij acne op de rest van je lichaam. Deze body oil bevat onder andere Teunisbloemolie. Dit bevat veel omega-3-vetzuren, die van belangrijk zijn voor het stimuleren van celvernieuwing. Daarnaast is het ontstekingsremmend en voedt het je huid. 

Genezing zwangerschapsacne

Natuurlijk is acne vervelend. Vooral wanneer je er veel hinder van ondervindt. Maar gelukkig is het maar een tijdelijke kwaal waar je na de bevalling snel weer vanaf bent. In het ergste geval kan dit een paar maanden duren, verwacht dus niet gelijk een wonder na de bevalling. Verzorg je huid tijdens de zwangerschap goed, eet gezond en drink voldoende water. En als je zwanger bent is zwangerschapsacne tijdens deze negen maanden iets waar veel vrouwen mee te maken hebben. Maar geen zorgen, want er komt een dag waarop ze volledig zijn verdwenen!

Share This

Share This

Share this post with your friends!