Zwangerschapsmasker (melasma) pigmentvlekken in je gezicht

Helaas krijgen veel aanstaande moeders er tijdens hun zwangerschap last van. Het zwangerschapsmasker. Wanneer je hier voor het eerst over hoort denk je misschien aan een schoonheidsritueel met vriendinnen op een vrije middag. Maar helaas is het zwangerschapsmasker dat niet.

Deze vlekken in het gezicht komen bij veel vrouwen voor tijdens de zwangerschap. Ze kunnen ontstaan op je kin, wangen, voorhoofd en rond je ogen, soms met zoveel tegelijk dat het gezicht bedekt lijkt. Net als een soort masker, vandaar dat deze aandoening ook wel zwangerschapsmasker genoemd wordt. Deze bruine vlekjes tijdens je zwangerschap worden ook wel melasma genoemd en in sommige gevallen wordt het zwangerschapsmasker ook wel chloasma genoemd.

Deze pigmentvlekken kunnen ook op andere plaatsen op je lichaam ontstaan. Bijvoorbeeld op de hals of armen. Het zwangerschapsmasker is niet besmettelijk of gevaarlijk. Maar het kan wel een vervelend effect hebben op hoe je je voelt.

Misschien voel je je onzeker over deze bruine vlekken en ben je bang wat andere mensen ervan vinden. Vooral wanneer mensen blijven vragen naar de vlekjes op je gezicht. Maar het is belangrijk je te realiseren dat het zwangerschapsmasker een veel voorkomende kwaal is bij zwangere vrouwen. Zo’n 6 op de 10 vrouwen krijgt in een bepaalde mate te maken met een zwangerschapsmasker. Je staat er dus niet alleen voor.

Hoe ontstaat het zwangerschapsmasker?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van het zwangerschapsmasker. Natuurlijk spelen de hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap hierin een grote rol. Het effect van de zwangerschap op de hormoonhuishouding is groot. Deze schommelingen verhogen de aanmaak van pigment en kan zorgen voor pigmentophopingen onder de huid. Dit zorgt voor pigmentvlekken. Maar naast de hormoonschommelingen zijn er meerdere oorzaken voor het zwangerschapsmasker.

Erfelijkheid speelt bijvoorbeeld ook een grote rol. Heeft jouw moeder of oma ook last gehad van het zwangerschapsmasker, dan is de kans groter dat jij het ook krijgt. Ook het gebruik van hormonale anticonceptie kan invloed hebben op de ontwikkeling van deze vlekken.

In het voorjaar en de zomer is de kans op een zwangerschapsmasker groter. Dan schijnt de zon meer en is de UV-straling sterker. Maar pas op! Ook in een winter- of herfstzonnetje kun je al vlekken krijgen. 

Wanneer vrouwen te maken krijgen met het zwangerschapsmasker verschilt. Het kan opspelen op ieder moment van de zwangerschap, maar meestal komt het voor bij vrouwen die 3 tot 9 maanden zwanger zijn.

Hoe voorkom je een zwangerschapsmasker tijdens je zwangerschap?

Is het het zwangerschapsmasker te voorkomen? Je kunt een zwangerschapsmasker maar op één manier echt voorkomen: zonlicht vermijden. Zowel voor als na de zwangerschap. Ook in de eerste maanden na de bevalling schommelt de hormoonhuishouding nog. In de zomer kan het lastig zijn om al die tijd goed uit de zon te blijven. 

Tips om het zwangerschapsmasker te voorkomen in de zomer:

  • Vermijd de zon tijdens de warmste uren. Dan zijn de UV-stralen op het sterkst.
  • Als je buiten gaat zitten, kies dan altijd voor een plek in de schaduw. Bijvoorbeeld een terrasje uit de zon. Of zet een mooie, grote parasol in de tuin. Zo kun je toch genieten van buiten zijn.
  • Smeer je iedere ochtend goed in met een zonnebrandcrème. Kies wel voor de juiste producten. Ga voor een minerale creme zonder nanodeeltjes. Kies tenminste een crème met een hoge factor. Vanaf factor 30 en hoger. Het beste is natuurlijk factor 50. Smeer vooral je gezicht, hals en armen in. 
  • Als je de deur uitgaat zorg dan dat je zonnebrandcrème in je tas hebt zitten.
  • Koop een mooie zonnehoed of sombrero die je gezicht en hals beschermt. En draag deze samen met een zonnebril.
  • Ga niet onder de zonnebank!

Met deze tips kun je het ontstaan van het zwangerschapsmasker grotendeels voorkomen. Verder kun je de pigmentvlekken camoufleren door make-up te gebruiken.

Hoe lang heb je last van deze pigmentvlekken?

Heb je toch last van een zwangerschapsmasker? Dit kan als erg vervelend worden ervaren. Maar gelukkig is het niet voor altijd. Bij de meeste nieuwbakken moeders verdwijnen de vlekken na de bevalling vanzelf. Dit kan echter wel enkele maanden duren. Dus heb je kort na je zwangerschap nog te maken met pigmentvlekken, dan hoef je je geen zorgen te maken. Deze vlekken verminderen en verdwijnen vanzelf weer.

In sommige gevallen zijn de vlekken wel permanent. In dat geval kun je altijd een afspraak maken met een huidtherapeut voor een laser behandeling of een behandeling als fruitzuurpeeling. 

Huidverzorging bij zwangerschapsmasker

Als je te maken hebt met een zwangerschapsmasker is het verstandig om je huid goed te verzorgen. Vermijd daarbij vooral chemische en niet-natuurlijke producten. Deze hebben vaak het tegenovergestelde effect op de huid. De stofjes kunnen een vervelende reactie veroorzaken van je huid.

Een goede manier om het zwangerschapsmasker sneller te verminderen is door gebruik te maken van natuurlijke oliën. Zo voed je je huid en geef je het de voedingsstoffen om zich snel te herstellen.

De Luminous Facial Oil van Karma Mama is een 100% natuurlijke mix van oliën. De olie zit bomvol vitamines antioxidanten en essentiële vetzuren. De olie is dik maar trekt snel in en geschikt voor ieder huidtype. De natuurlijke ingrediënten kalmeren je huid zonder je poriën te blokkeren. De formule zit vol omega 3, 6 en 9, waardoor je huid wordt voorzien van een natuurlijke beschermlaag.

De Luminous Facial Oil is een voedende gezichtsolie die 14 luxe en organische oliën elk met hun eigen voordelen. Bijvoorbeeld Rozenbottelolie. Deze olie bevat linolzuur en linoleenzuur, die samen bijdragen aan het herstellend vermogen van je huid. Door celvernieuwing te stimuleren, helpt deze olie bij het verminderen van littekens en pigmentvlekken.

Share This

Share This

Share this post with your friends!