Zwangerschapsstriemen (striae)

Tijdens je zwangerschap groeit je buik zo snel dat er zwangerschapsstriemen kunnen ontstaan. Deze striemen worden ook wel striae genoemd. Wat is het precies en waarom gebeurt het? Kun je het vermijden? En als je ze eenmaal hebt, verdwijnen ze dan weer?

Wat zijn zwangerschapsstriemen?

Allereerst zijn zwangerschapsstriemen hetzelfde als striae. Deze onderhuidse littekens ontstaan wanneer je lichaam sneller groeit dan je lichaam en huid op dat moment aan kunnen. Gedurende je zwangerschap kun je in korte tijd veel aankomen. De baby in je baarmoeder groeit als kool en daarnaast bouw je een vetreserve op voor de kleine. 

Striae komt echter niet alleen bij zwangere vrouwen voor. Tieners die in een groeispurt zitten, krachtsporters (bodybuilders) en mensen met overgewicht hebben vaak ook te maken met striae. Daarom wordt striae gedurende zwangerschap veelal ook wordt aangeduid als zwangerschapsstriemen. 

Beginnende striae

Meestal begint een zwangere vrouw last te krijgen van striae rond het derde trimester. In deze fase is de buik namelijk op z’n grootst. Naast strepen op je buik, kan striae ook ontstaan op de volgende lichaamsdelen:

Witte, rode of paarse tijgerstrepen

Billen: Wanneer je er in korte tijd veel kilo’s bij krijgt, kan de huid rond je billen worden uitgerekt. Billen zijn erg vatbaar voor aankomen en afvallen. Als je in korte tijd veel afvalt, zullen ze ook al gauw weer kleiner kleiner worden. Hierdoor zijn ze ook vatbaar voor die gevreesde witte, rode of paarse tijgerstrepen.

Borsten: Misschien verwacht je dit niet meteen, maar je boezem is erg vatbaar voor zwangerschapsstriemen. Dit komt omdat ze net als je achterwerk vaak snel groeien en krimpen.

Benen: Door gewichtstoename zijn je benen ook erg vatbaar voor striae. Voornamelijk de huid op je bovenbenen.

Hoe ontstaan zwangerschapsstriemen?

Striae ontstaat over het algemeen tijdens het derde trimester van je zwangerschap. In deze fase is je buik namelijk op z’n grootst. De bovenste huidlaag, die je kunt zien en aanraken, is van nature erg elastisch. Wanneer je zwanger bent, is deze huidlaag goed in staat om mee te groeien met je buik en borsten. Onder deze huidlaag bevindt zich een minder elastische laag huidweefsel. In tegenstelling tot je bovenste huidlaag, heeft dit bindweefsel maar een beperkte mate van rekbaarheid. 

Je buik of andere lichaamsdelen groeien snel wanneer je in verwachting bent. Dit onderhuidse bindweefsel is een stuk minder rekbaar dan de bovenste huidlaag. Hierdoor scheuren de elastische vezels in het bindweefsel en ontstaan er onderhuidse littekens. Deze zijn van buitenaf te zien als rode of paarse striemen. In feite zijn zwangerschapsstriemen dus een soort littekens. 

Kun je striae tijdens de zwangerschap voorkomen?

Nee. Misschien heb je hier en daar wel artikelen vol tips gelezen die je vertellen dat je zwangerschapsstriemen kunt voorkomen. Maar dit is tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen. Dus helaas, je kunt striae gedurende je zwangerschap niet voorkomen. We hadden je graag verteld dat het anders was, maar er zijn simpelweg te veel factoren waar je geen invloed op hebt. De verwachting dat je er überhaupt last van gaat krijgen is ook hoog: ruim 70% van de zwangere vrouwen krijgt op een of andere manier last van zwangerschapsstriemen.

Zo is uit onderzoek gebleken dat de kans op striae hoger is wanneer je op jongere leeftijd in verwachting bent (onder de 30 jaar). In dat geval is je huid strakker en minder soepel dan bij vrouwen boven de 30. 

Daarnaast spelen erfelijke factoren een rol. Heeft je moeder last van zwangerschapsstriemen gehad gedurende haar zwangerschap? Dan is de kans dat jij ze ook zult krijgen groot. 

Tot slot lijkt het erop dat rokers en mensen met een donkere huid een verhoogd risico op striae hebben. Gelukkig zijn er wel allerlei manieren bekend om de hoeveelheid zwangerschapsstriemen te beperken. 

Hoe verminder je zwangerschapsstriemen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de ernst en hoeveelheid striae te beperken. Zo gebruikt bijna 80% van de zwangere vrouwen verzorgingsproducten om de striae te verminderen. Om striae zoveel mogelijk te voorkomen kun je: 

  • Smeren. Door je huid dagelijks in te in te wrijven met een verzorgende crème of olie houd je je huid soepel. Een soepele huis is een flexibele huid. Hierdoor rekt de huid makkelijker mee bij snelle groei en helpt de kans op strepen te verminderen. Het is belangrijk dat je niet te lang wacht met smeren. Begin aan het begin van je zwangerschap. Wacht niet langer dan 3 maanden en blijf doorsmeren tot 3 maanden na de geboorte. Breng de olie of crème in cirkelvormige bewegingen aan op de huid op de plek striemen zijn ontstaan.

  • Waar smeer je mee? Kies voor crèmes die rijk zijn aan natuurlijke ingrediënten als amandel- of kokosolie, jojoba-olie en sheabutter die de huid verzorgen. Crèmes met een hoge dosis vitamine D, E en F dragen bij aan de elasticiteit en het herstel. Bijvoorbeeld de Nourishing Belly Butter van Karma Mama.

  • Je kunt ook kiezen voor een luxe en voedende olie waarmee je je huid weer gehydrateerd en zijdezacht kunt laten aanvoelen. De Beautiful Body Oil van Karma Mama zit boordevol botanische oliën. Daarnaast bevat het ook de essentiële vetzuren omega-3 en omega 6. Met behulp van deze olie creëer je een krachtige barrière tegen vochtverlies, allergenen en irriterende stoffen. 
  • Wisseldouches. Door ijskoude douches af te wisselen met warme douches stimuleer je je bloedcirculatie. Hierdoor blijft je onderhuid en het bindweefsel soepel en rekbaarder.

  • Gezonde levensstijl. Wanneer je voldoende water drinkt,  blijft je huid van binnenuit goed gehydrateerd. Een hoger vochtgehalte zorgt ervoor dat je hele huid soepel blijft. Zelfs het onderhuidse bindweefsel. Je vochtbalans kan je extra bevorderen door veel groenten te eten en goede vetten uit avocado, olijfolie, vis en noten te nuttigen.

  • Vermijd daarentegen slechte vetten en zoveel mogelijk suiker. Eet gedurende je zwangerschap sowieso niet teveel. Want striae ontstaat vaak doordat zwangere vrouwen in korte tijd te veel aankomen. Je zwangere buik alleen zorgt al voor een snelle groei. Maak het jezelf en je huid niet nog moeilijker door veel te veel te eten.

  • Draag ondersteunende kleding. Kies bijvoorbeeld voor een buikband of een ondersteunende bh bij groeiende borsten. Hiermee ondersteun je je buik en borst en voorkom je scheuren in het bindweefsel. Wanneer je je zwangere buik volledig aan de zwaartekracht over laat, verhoog je het het risico op scheuren in het bindweefsel. 

Hoe ga je om met zwangerschapsstriemen?

Wanneer je eenmaal de eerste striemen hebt ontdekt, zit er weinig anders op dan het accepteren. Striae is volledig onschuldig en niet iets om je zorgen over te maken. Striemen zijn als het ware breuklijnen in het bindweefsel. Wanneer er hier scheuren in ontstaan is er helaas niets dat de huid weer volledig doet herstellen. 

In de maanden na de bevalling worden de striemen gelukkig een stuk minder zichtbaar. De duidelijk zichtbare rode of paarse striemen vervagen langzaamaan tot witte strepen. Met een crème of olie zorg je ervoor dat het bindweefsel soepel blijft. 

Desondanks kunnen zwangerschapsstriemen wel degelijk invloed hebben op je gemoedstoestand. Hier ben je gelukkig niet de enige in. Veel zwangere vrouwen voelen zich er, net als jij, onzeker door. 

Cheer up! Je partner vindt je door die paar striemen op je lichaam heus niet minder aantrekkelijk. En als je je er niet prettig bij voelt, hoef je de overblijfselen van je zwangerschapsstriemen niet in het openbaar te tonen. 

Waar je vroeger misschien een kort hemdje droeg in de zomer, zou je nu kunnen investeren in een prachtige zomerjurk. Een jurk waarin jij je weer aantrekkelijk voelt, heeft veel invloed op je zelfvertrouwen! Probeer ondanks alles je tijgerstrepen te accepteren: zie ze als een bewijs voor je prachtige zwangerschap!

Share This

Share This

Share this post with your friends!